☰ Menu eFinancialCareers

Hoe hogerop te komen in de handel: Lex van Dam

Lex van Dam

We stelden Lex van Dam, voormalig Goldman Sachs prop handelaar, voormalig GLG handelaar en hedge fonds manager, een aantal vragen. Dit is wat hij zei.

1.Hoe bent u in het vak gerold?

Ik heb stage gelopen bij Goldman Sachs tijdens mijn opleiding econometrie. Dat was mijn eerste echte contact met de financiële wereld. Ik wist toen niet dat er zo’n gave baan bestond als die van handelaar. Het was liefde op het eerste gezicht en dat is nooit meer veranderd.

2. Wat is de beste manier om tegenwoordig in het vak te rollen: lid worden van een eigen handelsonderneming, met eigen geld, of via een trainee programma bij een groot kantoor gaan werken?

Werken bij een bank is de beste keuze: ze betalen terwijl je leert. Het kost tijd, moeite en inzet om te leren handelen en dat is waarom je het beste een baan kunt hebben tijdens dat leerproces. De financiële markten zullen er altijd zijn. Zorg er dus voor dat je in de beste positie zit voordat je er echt aan deelneemt.

3. Stel, u heeft twee kandidaten, beiden zijn academisch uitstekend en hebben interesse in de handel. En beiden zijn aangename mensen. Hoe onderscheidt de beste handelaar zich van deze twee?

Ik kijk naar mentale weerbaarheid, motivatie, zelfvertrouwen, focus, kalmte en veerkracht. Ik wil weten waarom ze handelaar willen worden. Of ze in zichzelf geloven zelfs als dingen verkeerd lopen. Of ze zich op de baan kunnen concentreren en niet plotseling in de stress schieten en het doel laten gaan als er iets voorvalt. Maar ik kijk ook naar of ze terug kunnen veren na teleurstellingen.

4. Zou u ooit als een flow-handelaar willen werken bij een grote bank?

Ja, dat heb ik vijf jaar gedaan bij Goldman Sachs. Het was de leukste baan van de hele wereld. Het leert je alles over prijsvorming en vraag en aanbod in tegenstelling tot het theoretische blabla.

5. U werd door een headhunter benaderd om Goldman Sachs te verlaten voor GLG. Hoe brachten ze dat?

Ze hadden het gevoel dat het goed zou passen en me nieuwe vaardigheden zou leren. Ik was het met ze eens en dat bleek uiteindelijk te kloppen.

6. U heeft een handelsacademie opgestart. Waarom deed u dit in plaats van een hedge fonds te leiden?

De handelsacademie is niet mijn belangrijkste taak, het hedge fonds wel. Ik ben daar 100% aan toegewijd. De handelsacademie is een missie voor mij die ik wil volbrengen. Ik wil mensen helpen om hun eigen financiële toekomst veilig te stellen en om de wereld van financiën te demystificeren. Er is zoveel slecht financieel onderwijs. Ze geven je een gratis seminar en laten je niet vertrekken zonder dat je handtekening op de stippellijn staat. De leraar is vaak iemand die het in The City niet gered heeft en die zogenaamde geheimen verkoopt tegen een exorbitant hoge prijs die uiteindelijk niets waard blijken te zijn. In Million Dollar Traders laat ik zien dat ik doe wat ik zeg, dus ik hoop dat ik een bepaalde geloofwaardigheid heb verworven. Hoe dan ook hou ik van de handel, of ik er nu in aan het werk ben of erover tweet.

7. Hoeveel uur slaapt u ’s nachts?

Een uurtje of zes. Ik word minimaal een keer per nacht wakker en dan kan ik het niet laten om te zien hoe de beurzen in Azië het doen.

8. Londen of Zwitserland?

Londen. Iedereen die ik ken die naar Zwitserland is verhuisd, heeft er een hekel aan. Zelfs de Zwitsers haten het, omdat het zo saai is.

9. Pasen of Kerstmis?

Ik ben van de korte termijn, dus Pasen. Maar in December zou ik voor kerstmis kiezen.

10.  Welke drie adviezen zou u een aspirant-handelaar nu geven?

Ik citeer Larry Hite: “Ik heb twee basisregels voor het winnen in de handel en in het leven: Als je niet wedt kun je niet winnen. Als je al je munten verliest kun je niet wedden.” Dus neem wel risico maar niet als je alles kunt verliezen.

Ik zelf zou eraan toevoegen; maak nooit beslissingen louter op technische factoren. Veel mensen doen dat wel en soms werkt dat, maar uiteindelijk bouw je geen intellectueel kapitaal op door het tekenen van grafieken.

Daarom heb ik het 5-stappen-trading-plan® ontwikkelt. Het dwingt je om vanuit verschillende hoeken naar een idee te kijken en om je huiswerk te doen voordat je handel doet, zodat als er iets mis gaat, je een veel slimmere beslissing neemt. Het is een online cursus die mensen in drie uur meer leert dan elke andere cursus.

Wat ik nog wil toevoegen is dat boerenverstand net zo belangrijk is als al het andere. Dus luister naar de juiste mensen en zorg voor een goede mentor.

Lex van Dam zit op twitter, volg hem @LexVanDam. Meer informatie over Lex’s handelsacademie: lexvandam.com

 

Comments (0)

Comments

The comment is under moderation. It will appear shortly.

React

Screen Name

Email

Consult our community guidelines here