☰ Menu eFinancialCareers

Vakbonden spelen poker bij ABN Amro en Fortis

Het CAO-overleg bij ABN Amro en Fortis is vastgelopen. De vakbonden geven het op, ze gaan op 1 april niet met de werkgevers om de tafel om tot een collectieve arbeidsovereenkomst te komen.

Ze zeggen dat ze hadden afgesproken dat de arbeidsvoorwaarden na de integratie van de banken vergelijkbaar zouden blijven, maar dat ze daar in de plannen van de bank helemaal niets van terug zien. Deze CAO is goedkoper, menen de bonden. En dat was niet de bedoeling.

De bonden FNV bondgenoten, CNV Dienstenbond, de Unie en BBV vinden dat onacceptabel. Het standpunt van MHP is nog onbekend. Hoewel de Nederlandse vakbonden in deze crisistijd wat minder vasthoudend zijn in hun CAO-eisen, willen ze dat bij deze nieuwe CAO toch niet doen, omdat er al enorme besparingen geplanned waren. Zo worden er de komende tijd 6500 banen geschrapt.

De bonden vinden het ook slecht verteerbaar dat het inkomen van Gerrit Zalm en Caroline Princen juist stijgt.

De meeste hoogopgeleide werknemers van de banken krijgen niet volgens de CAO betaald, maar onderhandelen zelf over hun arbeidsvoorwaarden. Toch heeft de CAO wel degelijk invloed op hun inkomen, vertelt een arbeidsrechtsjurist. Het is vaak de lat waarlangs gemeten wordt. Bovendien krijgen juniors vaak een startsalaris dat op de CAO gebaseerd is.

Wanneer er bezuinigd wordt op personeelskosten kan dat ook gevolgen hebben voor hoger personeel. Zo kan er gekort worden op voorzieningen voor kinderopvang, op reiskostenvergoedingen of ontwikkelingstrajecten. Seniors bij banken zijn overigens zelden lid van de vakbond.

De reactie van de banken is nog niet bekend.

Comments (1)

Comments
  1. Niet echt gebaseerd op degelijke research; het aantal hoogopgeleide bankiers dat niet volgens een CAO wordt betaald bedraagt ongeveer 1% van alle hoogopgeleide bankiers en niet “de meeste” zoals in dit artikel wordt gesteld.

The comment is under moderation. It will appear shortly.

React

Screen Name

Email

Consult our community guidelines here