☰ Menu eFinancialCareers

Pensioenfondsen merken weinig onrust onder klanten

Was de crisis vooralsnog vooral het probleem van de Grieken en Europese politici, nu dreigen we het met z’n allen in onze portemonnee te gaan voelen: Bijna de helft van de 468 pensioenfondsen kampen met een tekort en zien geen andere keuze dan vanaf 2013 het mes in de pensioenen te gaan zetten, aldus Gerard Riemen, directeur van koepelorganisatie de pensioenfederatie vandaag in het Financieele Dagblad. Gemiddeld gaat er drie procent van de pensioenen af, maar in sommige gevallen kan dat oplopen tot zelfs vijftien procent. Riemen verwacht dat meer dan een miljoen mensen dit in hun portemonnee gaat voelen.

De pensioenfondsen zelf signaleren vooralsnog geen grote paniek onder hun klanten. Volgens Bram van Els van pensioenfonds Zorg en Welzijn, komt dat doordat mensen inmiddels gewend zijn aan het idee dat het pensioen niet langer zeker is. ‘In augustus 2010 toen minister Donner sprak over het misschien korten van een aantal pensioenfondsen, was er even veel onrust. Dat kwam vooral door de onduidelijkheid. Maar sindsdien weten mensen wel dat dit soort dingen kunnen gebeuren.’

Wouter van den Brink van Pensioenfonds Horeca en Catering vindt het jammer dat niet meer mensen bellen: ‘Enerzijds denk ik dat mensen die nú aan het werk zijn nog weinig bezig zijn met hun pensioen. Maar er zijn ook zeker gevoelens van onrust. Dat blijkt uit onderzoek dat we onder onze klanten gedaan hebben. Helaas bellen die mensen niet met hun vragen. Ik denk dat ze bang zijn om hun pensioenfonds te bellen omdat de materie zo complex is. Terwijl we het juist heel goed kunnen uitleggen en mensen kunnen geruststellen.’

Bram van Els van Zorg en Welzijn verwacht wel dat het aantal verontruste bellers toeneemt nu de vijf grote pensioenfondsen vandaag hun dekkingsgraad bekend maken. De eerste cijfers van ABP stemmen pessimistisch: De dekkingsgraad zakte dit derde kwartaal van 112 naar 90 procent. Kortom: ABP kan niet aan z’n financiële verplichtingen voldoen. Oorzaak daarvan is de lage rentestand, maar ook slechte beleggingsresultaten.

Voor honderd pensioenfondsen die er zeer zwak voorstaan, wordt nu geprobeerd samen met DNB en het ministerie van Sociale Zaken een oplossing te vinden. Oorspronkelijk zouden de pensioenfondsen die in 2008 al onderdekking hadden, onder toezicht van de DNB in 2013 hun dekkingsgraden weer op peil moeten hebben. Maar de huidige crisis staat elk herstel in de weg.

Comments (0)

Comments

The comment is under moderation. It will appear shortly.

React

Screen Name

Email

Consult our community guidelines here