☰ Menu eFinancialCareers

Specialisatie kan de Nederlandse financiële sector laten groeien, denkt het Holland Financial Centre

Meubelboulevards, zo noemt Akkie Lansberg, directeur van het Holland Financial Centre het. Gespecialiseerde bedrijven bij elkaar op één plek, handig voor de klant en voor de bedrijven zelf. Zoals de leerlooiersstraten en slagerssteegjes van vroeger, alle specialisten van de stad bij elkaar. Maar dan anders. Internationaal. En zonder meubels, leer of slagers.

De toekomst van Nederland als financieel centrum ligt in de specialisatie, denkt het Holland Financial Centre (HFC). Het centrum ziet de economische crisis als een kans. In de Volkskrant werd net voor kerst korte metten gemaakt met het optimisme van het samenwerkingsverband van Nederlandse financiële instellingen. “Het financieel hart van Amsterdam rust op drie pijlers,” zei financieel geograaf Ewald Engelen in het artikel. “De banken, de beurshandel en het vermogensbeheer. Bij alle pijlers is de afgelopen jaren werkgelegenheid verdwenen.” Hij wijst er op dat Amsterdam is gedaald in de top van financiële centra; het staat nu op nummer 31.

Zestiende economie

“Maar Nederland staat op nummer acht,” brengt Lansberg daar tegenin. “We zijn de zestiende economie ter wereld, maar onze financiële sector is nummer acht!” Je moet volgens haar naar heel het land kijken om het succes van de sector op waarde te schatten. “Natuurlijk zit het zwaartepunt aan de Zuidas, maar Aegon zit in Den Haag, Robeco in Rotterdam, ASR en de Rabobank in Utrecht, om er maar een paar te noemen.”

De specialisatie die het HFC voor ogen heeft, bestaat al op sommige terreinen. Beleggingsfondsen zitten in Luxemburg, Investmentbanking gebeurt vooral vanuit Londen. “Nederland heeft een sterk uitgangspunt maar nog geen concentratie,” legt Landsberg uit. “Er is veel interesse uit het buitenland in onze pensioenfondsen. We zijn efficiënt en goedkoop op het gebeid van betalingsverkeer. We hebben een leidende positie in de handel in Co2, en er zijn bepaalde niches te vinden in effectenverkeer.” Dit zijn dan ook de gebieden waar nog volop werk in is te vinden. “Dat zal zich blijven ontwikkelen,” voorspelt Lansberg. “Vooral voor goed gekwalificeerd personeel.”

commentaires (0)

Comments

Votre commentaire est en attente de modération. Il apparaîtra sur le site une fois validé

Réagissez

Pseudo

Adresse e-mail

Consultez notre règlement concernant notre communauté ici