Onzekere tijden bij Dexia

eFC logo

Bij Dexia staan opnieuw waarschijnlijk 700 tot 800 banen op het spel. Eerder vonden er bij de Belgisch-Franse bank al twee reorganisaties plaats, waardoor 1500 mensen zonder werk kwamen te zitten. Dexia liet voor de zomer al weten dat er banen zouden sneuvelen en dat de plannen in september zouden worden bekend gemaakt.

In de Belgische pers zoemt het rond, 800 banen staan er op de tocht bij Dexia. Vast staat er niks en de bank zelf heeft het aantal niet bevestigd. 'Volgende week woensdag komt er informatie over naar buiten,' laat een woordvoerster weten. 'Tot die tijd kan er niks over gezegd worden.'

De vakbonden van de bank verwachten dat er bezuinigd gaat worden op personeel maar weten nog niet waar de klappen gaan vallen. 'We zijn bezorgd omdat dit de derde ronde zou zijn aan besparingen op personeel. Maar we horen pas op 15 september wat de daadwerkelijke plannen zijn,' zegt Luc Soete van de vakbond LBC. 'We hebben de bestuurders onze bezorgdheid laten weten.' Saneren moet kunnen, voegt Soete toe, maar het personeel van Dexia heeft al genoeg betaald voor de crisis die niet hun fout was. 'Bovendien werkt alleen maar schrappen niet, we willen weten wat de visie is, het lange termijn plan.'

De bonden gaan er wel van uit dat het eerder zal gaan om de ondersteunende diensten, niet om banen binnen het kantorennet. Of de banen geschrapt zullen worden in België of Frankrijk is ook nog niet duidelijk. In Luxemburg zijn in 2009 en 2010 al zo`n 200 banen verdwenen.

Het besparingsplan waar een klein team van directieleden op het moment aan werkt, zou een besparing van 240 miljoen euro moeten opleveren tegen het eind van 2011.

Dexia kreeg tijdens de economische crisis 6,4 miljard euro aan staatssteun. Om dat nu enigszins terug te betalen moet de bank luisteren naar herstructureringsmaatregelen van de Europese Commissie en binnen een paar jaar 600 miljoen euro bezuinigen. De balans moet in vier jaar met 35 procent krimpen en verschillende activiteiten zijn al afgestoten, zoals de verzekeringsactiviteiten in Turkije en de Spaanse joint venture met Sabadell.

Woensdag volgt hier verder nieuws over de mogelijke ontslagen bij de bank.

Close