The Outsider: dit is een dankbare tijd

eFC logo

Of de aan jou toegezegde bonus nu groot of klein is, het is in ieder geval een afsluiting, zegt David Charters. Haal er het meeste uit.

Iedereen lacht. Geheel in lijn met de woorden van het liedje "It's another year over", lach je ondanks de kater van de kerstborrel, probeer je je vaag te herinneren of je echt datgene tegen dat leuke meisje van het presentatieteam hebt gezegd wat je vrienden je vertellen en lach je ondanks de twee ingenomen paracetamol op weg naar je werk.

Je lacht gedeeltelijk uit opluchting. Je hebt de magische envelop van je baas ontvangen en weet precies waar je volgend jaar staat. Misschien is het een hoge bonus, misschien is de inhoud teleurstellend. Hoe dan ook heb je zekerheid, in tegenstelling tot je concullega's die tot nieuwjaar moeten wachten voor ze over hun bonus horen.

Handtas

Het kan zijn dat de hoogte van de inhoud van de door je baas toegeschoven enveloppe voortkomt uit zijn nalatigheid de zaken goed te checken. Misschien is het wel minder dan zijn vrouw besteed aan een enkele handtas. Maar het is van jou. Je hebt duidelijkheid als je de vakantieperiode ingaat en kunt een streep zetten onder dit jaar, plannen maken voor het volgende. Het is een soort vrijheid.

In de periode vlak na de bonus heb je de mogelijkheid na te denken over je volgende stappen. Ten eerste over hoe de bonus te spenderen. In vergelijking met studievrienden die in het bedrijfsleven zijn gestapt of - hemel beware - bij de overheid besloten te werken, ben je goed af. Want nu kun je een appartement-maat opschuiven in deze kopersmarkt, een nieuwe auto bestellen, een vakantie plannen of je gewoon onderdompelen in totaal roekeloze extravagantie - omdat het kan.

Voorpret

Maar het is ook de tijd om na te denken over de volgende stappen in je carrière. Eventuele gesprekken bij een ander bedrijf kunnen in een gevorderd stadium zijn, zelfs in het stadium waarin je eerst je bonusregeling in ontvangst neemt om dan - waarschijnlijk het laatste - gesprek aan te gaan met je baas. Als zijn gelijke. De helft van het genoegen een baan op te zeggen is nou eenmaal de voorpret, het bedenken van alle reacties, de hartelijke pogingen van meerderen om je binnenboord te houden, de plotselinge aandacht van seniors die je voorheen nooit hebben zien staan.

Misschien ben je gewoon te druk geweest met enkel plannen maken. Misschien is het nu het juiste moment om eindelijk de telefoontjes van headhunters te beantwoorden of zelf aas uit te gooien. Door je bonus weet je wat het bedrijf over jou denkt, niet alleen over het afgelopen jaar, maar zeker ook in het volgende. Willen ze je echt houden? Hebben ze hun best gedaan om je tevreden te stellen? Of heb je te lang rondgelopen zonder ooit een normale bonus te ontvangen en krijg je nu een loyaliteitstoelage? Dan weet je nu in ieder geval meer.

Het is maar mensen gegeven op hun levenspad jaarlijks een heldere analyse te krijgen over zichzelf. Dus hoe dan ook, grijp je kans - het duurt twaalf maanden voor het weer zover is.

David Charters' laatste boek :"The Ego Has Landed", is uitgegeven bij Elliott & Thompson, 9.99

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close