De hippe (en rijke) ambtenaar

eFC logo

Werken in de private sector zal toch veel meer verdienen dan werken als ambtenaar? Nee, het beeld is achterhaald. Bij de overheid werken, levert een beter beginsalaris op dan de privésector, dit blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie Voka. Het onderzoek laat zien dat het basissalaris in het begin van de loopbaan voor alle functieniveaus hoger ligt in de publieke dan in de private sector. Dit is nieuw en verrassend, volgens Voka.

"Ambtenaar is plots hip", zo concludeerde Selor al, het selectiebureau van de overheid, na de vaststelling dat in 2010 een recordaantal werkzoekenden ambtenaar wilde worden. Werkzekerheid en een hoog startersloon blijken dit jaar duizenden sollicitanten aan te trekken.

Een startende master bij de federale overheid verdient gemiddeld 1.700 euro netto.

In de financiële sector geldt hetzelfde mechanisme, met één verschil: de bonus. "Managers worden in de private sector beter variabel vergoed, maar dat variabel loon is vaak gekoppeld aan de bedrijfsresultaten en dus volatiel," aldus de conclusie van Voka.

In deze onzekere financiële tijden, doet ook het overheidspensioen het goed. AON Hewitt voerde in opdracht van Voka een vergelijking uit, en daaruit kwam natuurlijk dat een ambtenarenpensioen een veel vastere basis vormt om de oude dag in te gaan. Het mooie pensioen, dat is een uitgesteld loon, ging altijd het verhaal. Maar nu dat loon al aantrekkelijk genoeg is, is het pensioen een welkome extra. Voor de privésector zou het goed zijn als standaard een aanvullende pensioen zou worden aangeboden, zegt Jo Libeer van Voka. Dat is even een investering, maar op de lange duur bindt het talent aan de sector.

Wat blijft trekken in de privésector, zijn de aanvullende voordeeltjes: de bedrijfswagens, de onkostenvergoedingen. "Dit zijn belangrijke troeven voor de privésector om talent te kunnen aantrekken," aldus Libeer. "We horen wel eens van plannen om te snijden in de extralegale voordelen, maar zo'n operatie zal de privésector minder aantrekkelijk maken."

Geef als enthousiaste beginner in financiën echter de privésector nog niet op want het aantal banen bij de overheid is miniem. De gemeente Gent zoekt op het moment een adjunct van de directie ondersteunend financieel. Het intern verzelfstandigd Agentschap voor Facilitair Management in Brussel zoekt een medewerker Financiën. Het Vlaams ministerie Financiën en Begroting, inclusief de belastingdienst, is op dit moment slechts op zoek naar een contractueel informaticus.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close