Talentenjacht

eFC logo

Het kan een lastige klus zijn om een eerste baan te vinden. Maar soms vindt jouw eerste baan jou. Wanneer je een veelbelovende student bent en op weg een veelbelovende auditor, accountant of belastingconsultant te worden, kan het zijn dat banken en bedrijven hun best doen je te verleiden bij hen te komen werken.

De Standaard zette het deze week eens op een rijtje: de strijd van bedrijven om high potentials. Bij Procter and Gamble organiseren ze jaarlijks een masterclass. Cargill België heeft een landelijk campusrekruteringsprogramma opgezet. De IT probeert talent te werven via een eigen website, waar we al eerder over schreven. En KBC houdt speciale jobbeurzen waar talent met een contract op zak de deur uitgaat.

Robby Vanuxem, van Hays Banking & Insurance, weet er alles van. "Het aantrekken van High potentials vereist een unieke aanpak. Om dit te verwezenlijken moeten de specifieke doelgroepen op een eenvoudige manier worden aangesproken (...) Het hele jaar door vinden activiteiten plaats om studenten op een interessante manier in contact te brengen met een organisatie."

De recruiters geven jaarlijks sollicitatietrainingen aan laatstejaarsstudenten. "Tijdens deze trainingen geven onze consultants de studenten tips: het zoeken van jobs, het maken van een zelfanalyse, het opstellen van een cv, het belang van netwerken, praktische tips voor het sollicitatiegesprek, etc. Hays sponsort verschillende proclamaties en deelt prijzen uit aan de best performerende student." En dat gebeurt niet uit altruïsme: "Dit is voor Hays het uitgelezen moment om de laatstejaarsstudenten in de kijker te zetten en interessante contacten te leggen."

Price Waterhouse Coopers zoekt dit jaar in België zo'n 180 studenten uit universiteit en

hogeschool, voor jobs in audit en consulting, tax services, legal services, accounting, HR consulting en IT consulting. Dit vertelt Erik Van den Branden, HR Director van PWC. "Om hen te bereiken hebben we een omvangrijk campusrekruteringsprogramma. Half oktober bezoeken we vijf studentensteden, waar onze speciale vrachtwagen op de grote pleinen openklapt wordt tot een heuse tent, waarin we honderden studenten ontvangen. Zo leggen we al erg vroeg contact. Los daarvan zijn er heel wat campusactiviteiten, van de gewone jobbeurzen tot workshops en lunches met keynotespeakers. Met Tax in the City trekken we met toekomstige tax consultants enkele dagen naar Berlijn voor een combinatie van technische activiteiten en een kennismaking met PwC."

En het werkt, aldus Van den Branden. "Intussen hebben al meer dan 110 mensen hun contract getekend, zodat twee derden van onze behoeften al is ingevuld."

Close