Dexia gaat een moeilijk jaar tegemoet, volgens haar bestuursvoorzitter

eFC logo

6,4 miljard euro aan staatssteun kreeg Dexia in het totaal. En daarom moet de bank nu luisteren naar herstructureringsmaatregelen van de Europese Commissie. De balans moet in vier jaar met 35 procent krimpen en verschillende activiteiten moeten worden afgestoten, zoals de verzekeringsactiviteiten in Turkije, de Spaanse joint venture met Sabadell. Het Italiaanse Crediop en de Slovaakse bankdochter moesten al eerder in de verkoop. Dexia zal zich dus meer gaan richten op de thuismarkten.

En wat betekent dat voor de werknemers? 'In het kader van het hervormingsplan van de groep, concentreert Dexia momenteel zijn inspanningen op de interne mobiliteit van de werknemers om de openstaande betrekkingen op te vullen,' vertelt Dexia-woordvoerster Ulrike Pommee. 'Er worden heel wat middelen ingezet om die interne mobiliteit te promoten. Sinds september 2008 is de externe rekrutering in grote mate beperkt. Wij noteren dan ook een daling van het aantal rekruteringen in vergelijking met de voorbije jaren.' Er worden dus minder mensen aangenomen en ze doen hun best geen gedwongen ontslagen te laten vallen.

Toch zijn er onderdelen van Dexia, zoals in het commercieel net (enkele honderden medewerkers voor het zelfstandigennet van Dexia in België) waarvoor externe rekrutering aan de gang is. Dat geldt ook voor gespecialiseerde functies zoals in de juridische afdeling of bij het risk management.

Pommee vertelt dat Dexia zich eerst richt op wie er al werkt, voordat er ruimte is voor nieuwe mensen. 'Uiteraard blijft het in eigen huis houden van talent een prioriteit. Dat verklaart de belangrijke rol van onze teams voor loopbaan- en talentbeheer in ons HR-team. Die hebben zich ingespannen om het aantal ontslagen te beperken en hebben de voorkeur gegeven aan natuurlijke afvloeiing of aan mobiliteit binnen de Groep.'

Beleggers reageerden vorige week redelijk positief op de ontwikkelingen bij Dexia. Er moet weliswaar veel veranderen, dat zag iedereen al aankomen, er is nu tenminste duidelijkheid. Dexia-topman Pierre Mariani benadrukte desalniettemin dat 2010 moeizamer van start gaat dan 2009. De vakbonden reageerden gematigd positief op het akkoord dat Dexia met de Europese Commissie sloot.

Close