Statistiekjes over uw loon

eFC logo

De afgelopen tien jaar is uw loon gestegen. Tenminste, dat zou zo moeten zijn als u een Gemiddelde Belg bent. Volgens de cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (FOD) is tussen 1999 en 2008 het gemiddelde brutoloon in de privésector in ons land met 31,2 procent gestegen. Dat geldt voor directieleden, via financieel experts en commercieel medewerkers tot de horeca en vuilnisophaal, zo maakte de FOD deze week bekend.

Wat er de afgelopen twee jaar qua loon is gebeurd, is nog niet berekend, de statistieken berekeningen lopen tot eind 2008. Toen verdiende een voltijdse werknemer in de privésector bruto gemiddeld €2936 per maand; een stijging van 3,4 procent tegenover 2007.

Het loon is afhankelijk van de sector en beroepsgroep en de cijfers van de FOD zijn leuk om doorheen te spitten. Wij zijn natuurlijk het meest geïnteresseerd in de banen in financiën, die als zodanig niet te vinden zijn in de uitgebreide cijfers van de FOD. Logisch, want in financiën vindt men bedrijfsleiders, consultants, statistici, commercieel personeel en ga zo maar door. Wat wel in de lijst staat is 'Ondergeschikt personeel in financiën en verkoop', een baan waarvan het gemiddelde maandloon steeg van €2477 in 1999 naar €3337 in 2008. Het loon van accountmanagers en consultants ging van €3100 naar €4270.

Het best betaalde beroep in België is dat van bedrijfsleider. Bedrijfsleiders hebben een gemiddeld brutomaandloon van €7870. Dat is 168 procent boven het nationale gemiddelde. Kaderleden staan op de tweede plaats met €5892 gevolgd door wetenschappers uit de abstracte hoek (wiskunde, statistiek, natuurkunde). Daarna volgen de consultants, ingenieurs, architecten en juristen.

Wanneer je per sector naar de cijfers kijkt en niet per baan, springt de petrochemie eruit. Daar zit je met een gemiddeld maandloon van €4530 veruit in de best betalende sector. Daarna volgt de financiële sector, samen met de verzekerings,- energie- en informatica sector. Aan de onderkant van het spectrum vinden we het horecapersoneel (€1975). Ook schoonmakers, gezinshulpen, schoenmakers en vuilnisophalers moeten het met vrij weinig stellen.

Volgens de cijfers maakt het ook nog eens uit waar je werkt. Een werknemer in Brussel verdient gemiddeld 15 procent meer dan het nationale gemiddelde. In het arrondissement Dinant is het juist minst interessant om te werken, daar liggen de lonen zo`n 23 procent onder het gemiddelde.

Close