7000 banen weg bij ING - maar welke?

eFC logo

ING ruimt op. Na een verlies van zo'n twee miljard euro heeft de bank opnieuw bij de overheid aangeklopt. Bos neemt verantwoordelijkheid voor tachtig procent van de uitstaande hypotheken, vooral de ondeugdelijke 'subprime'-varianten in de Verenigde Staten. Als voorwaarde beloofde de bank de komende jaren voor minstens 25 miljard te investeren in Nederlandse bedrijven en consumenten.

Overleggen

De CEO en de CFO vertrekken en zij zijn niet de enigen: 7000 ING-ers wordt binnen nu en én jaar de wacht aangezegd. Dat is ongeveer vijf procent van de totaal van 130.000. ING wil nog niets verklappen over wíe er straks moet uitkijken naar ander werk. De bank wil zoals altijd heel voorzichtig alles eerst met de bonden overleggen. Die hebben geëist dat ING nog deze week duidelijkheid geeft over de plannen.

Tilmant wilde één tipje van de sluier oplichten: in Nederland zullen er relatief weinig banen verdwijnen. Een belrondje van eFinancialcareers.nl langs enkele recruiters leverde daarom weinig op. Het was te vroeg om iets te zeggen, vond men.

Speculeren

Én beetje voor de vuist weg speculeren kon wel. Nu bijvoorbeeld bekend is gemaakt dat de lancering van ING Direct in Japan voorlopig niet doorgaat, is al duidelijk dat dáár enkele banen 'gewonnen' kunnen worden.

Voor het ING-personeel is het schrikken, ondanks dat velen dit nieuws hadden zien aankomen. Sommigen hebben al een hele route langs andere banken achter de rug, anderen dachten dat zij vanwege de staatssteun de dans zouden ontsnappen. Omdat nog niet duidelijk is in welke segmenten gesneden gaat worden, blijft de onzekerheid voor hen nog aanhouden.

Close