De baas als Sinterklaas

eFC logo

We kennen de verhalen over de voordelen van het werk in de publieke sector; een vet pensioen, veel vrije dagen, baanzekerheid. En we kennen de voordelen zoals die geschetst worden van de bankensector: bonussen aan het eind van het jaar. Maar er blijken nog tientallen manieren te zijn voor Belgische bedrijven om werknemers te belonen buiten het salaris en de variabele beloning. De in Brussel gevestigde HR-group SD Worx deed er onderzoek naar en maakte een lijst met 82 extraatjes die bedrijven weggeven.

Natuurlijk wilden wij van eFinancialcareers de ins and outs over de extraatjes in de financiële sector. Maar de financiële sector is niet als zodanig in het onderzoek opgenomen, laat het onderzoeksteam weten. 'Om daar eventuele uitspraken over te doen, moeten de basisdata opnieuw geanalyseerd worden en daarvoor hebben de onderzoekers op dit moment geen tijd,' aldus de woordvoerder van SD Worx. Toch willen we u enkele feiten uit het onderzoek niet onthouden. Wellicht kunt u zelf invullen of het uw baas op ideeën kan brengen...

Een Belgisch bedrijf heeft gemiddeld 31 aanvullende voordelen in de aanbieding, en dat aanbod groeit. Volgens het onderzoek is zo`n tien procent van het loon meestal uitgedrukt in deze benefits. Op nummer één daarvan staat de mobiele telefoon (93% van de bedrijven), nummer twee is de bedrijfswagen (92%), dan volgt deeltijds werken (90 procent) en de forfaitaire onkostenvergoeding (86%). Dan komt de attentie bij een geboorte (84%), de nieuwjaarsreceptie (82%), een draagbare computer (81%), een pensioenverzekering (81%) en maaltijdcheques (80%).

Een opvallende conclusie van SD Worx is dat dertien procent van de bedrijven 'baaldagen' aanbiedt; dagen die opgenomen kunnen worden wanneer een werknemer niet ziek is, maar gewoon thuis wil blijven. Andere opvallende extra's zijn de massage, e-books en griepvaccins.

Waarom bedrijven zo uitpuilen van de voordeeltjes, verschilt per werkgever. Kleinere bedrijven (met minder dan honderd werknemers) willen vooral de jobtevredenheid van hun medewerkers vergroten. Bedrijven met 100 tot 499 werknemers willen talentvolle medewerkers aan zich te binden en bij ondernemingen met meer dan 500 werknemers is kostencontrole het belangrijkst.

Een opmerkelijke vaststelling is dat 51% van de 334 ondervraagde bedrijven tegen SD Worx heeft gezegd medewerkers geen overzicht te geven van het totale loonpakket, waardoor die er wellicht niet ten volste gebruik van maken. Toch nog even vragen dus, bij uw (toekomstige) baas.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close