Belgische fiscus zeer hebberig

eFC logo

De Belg betaalt een heleboel belasting, meer dan onze buren. Maar we worden er niet ongelukkiger op, vooral omdat we via toeslagen toch nog heel wat overhouden aan het eind van de maand.

Op aanvraag van De Tijd heeft consultant Deloitte de Belgische lonen vergeleken met die in tien andere landen; Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië en Zweden. Het blijkt dat de loonkosten in België nogal hoog zijn.

In België betaalt een werkgever veel terwijl de werknemer daar relatief weinig van overhoudt omdat er veel van naar de fiscus gaat. Zodra je loon 34.330 euro overschrijdt, kom je in de hoogste belastingschaal van vijftig procent terecht. Daar komt nog eens gemeentebelasting bovenop, zodat de totale fiscale druk op kan lopen tot 53,5 procent. Alleen in Zweden is dat hoger.

'Door de fiscale druk en de hoge sociale lasten kunnen ondernemingen moeilijk gekwalificeerd personeel aantrekken voor een aanvaardbare kostprijs', volgens Patrick Derthoo van Deloitte, die de studie uitvoerde. 'Maar een vergelijking moet voorzichtig benaderd worden; veel hangt af van de sector en de functie.'

En wat betekent dat voor u? De studie is niet geanalyseerd per specifieke functie, maar per brutoloon. Laten we voor een werknemer in de financiële sector daarom uitgaan van twee scenario's: In de één verdien je 27.000 per jaar, in de ander ben je wat verder in je carrière en zit je op 50.000. Van de 27.000 euro die je per jaar verdient, kan je in België 49 procent uitgeven.

Dat is het minste van alle landen in het onderzoek. Van een Iers loon kan je meer dan vijfenzeventig procent uitgeven. Heb je een gezin, dan stijgt je uitgave naar zestig procent. Een alleenstaande met een salaris rond de 50.000 euro, houdt daar veertig procent van over, wederom het minste uit de lijst landen. Wie een gezin heeft, zit op 48 procent, nog steeds minder dan de andere landen. Wie op 75.000 zit, houdt daar 37 procent van over, met familie 24 procent.

De alleenstaande financieel expert met een behoorlijk loon, komt er dus het slechtst vanaf; voor hem of haar geldt de kinderbijslag immers niet. Als u zich genept voelt door de fiscus; het is zwart op wit bewezen dat u in vergelijking met de buurlanden inderdaad een hoop betaalt.

Close