Vlamingen en Nederlanders, een wereld van verschil

eFC logo

We spreken dezelfde taal. En hoe je een bank of verzekeraar eruit moet zien, daarover zijn we het wel eens met de meeste Europese collega's, dus zéker met onze naaste buren. Toen Fortis in 1990 het levenslicht zag, als de eerste grote Europese multinationale commerciële financiële instelling, zag alles er dus rooskleurig uit. Dat de bank voeten had in twee landen werd als iets positiefs gezien.

Maar het bleek juist funest. Nu weten we allemaal dat Fortis niet sterk genoeg was om de klappen van een financiële crisis op te vangen, en staatsteun uit beide landen nodig had. Maar stukje bij beetje wordt duidelijk hoe het komt dat de bank nooit die stevigheid heeft weten te bereiken. Het vorige week verschenen boek 'De kloof', van de Vlaamse NRC Handelsblad-redacteur Piet Depuydt geeft daar een schrijnend inzicht in.

De opzienbarendste onthulling is dat de Nederlandse commissaris Annemieke Roobeek al in 2005 aan de bel trok over de toestand bij de bank. Ze vertelde president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over interne problemen en zelfs over creatief boekhouden. Wellink greep niet in en bracht evenmin haar bezwaren in toen Fortis begon met de overname van ABN Amro. Laakbaar, zou je kunnen zeggen.

Verder vertelt het boek vooral over de problemen tussen Vlamingen en Nederlanders. Cultuurconflicten, verschillen in aanpak, verschillen in inzicht en veel wantrouwen. In dat opzicht lijkt het op dat andere boek over een gevallen bank, 'De Prooi', waarin de afstand tussen ABN en Amro nooit overbrugd leek.

De zwarte piet wordt ook in beide landen elders gelegd. Voor Nederland is het duidelijk: de grootste fouten werden in Brussel gemaakt. Maar in België wijzen ze de beschuldigende vinger moordwaarts.

Het cultuurverschil blijkt zelfs uit de manier waarop rechters met de afwikkeling omgaan. In beide landen is een proces bezig van gedupeerde beleggers. In beide landen willen de beleggers de hoofdrolspelers als getuigen horen, denk aan Balkenende, Bos en Leterme. In Nederland werd vorige week besloten dat de rechter dat nog niet wilde verbieden. Vorige maand besloot zijn Vlaamse collega dat hij het nog niet wilde toestaan. Het komt op hetzelfde neer, maar het is toch wezenlijk anders.

Close