Gastcommentaar: vertel je alsjeblieft niet dat je baas een zak is

eFC logo

Wanneer je je baan verlaat, is de kans zeer wel aanwezig dat je geen plezier meer in je werk had, of dat de betrekking niet de toekomstverwachtingen bood die je verlangde. Geld kan ook meespelen en als headhunter heb ik daar geen problemen mee. Geld brengt veel moeilijkheden met zich mee maar het is tenminste een relatief simpel motivatiemiddel, en het is makkelijker op te lossen dan botsingen tussen verschillende persoonlijkheden.

Soms, echter, krijgen we van een kandidaat te horen dat hij wil vertrekken omdat zijn huidige baas een chaotische imbeciel is wiens persoonlijkheid een onstabiel mengsel vormt van oneerlijkheid en onwetendheid, dit alles bijeengehouden door kwaadaardige hebberigheid.

Zulke bazen wordt aak verweten dat ze een verachtelijke manier van leidinggeven hebben welke gebaseerd is op de twee voornaamste Marxistische stromingen, die van Groucho en Karl. Ze kunnen 'The Art of War' dromen en citeren er regelmatig uit tijdens vergaderingen. In het Chinees. Tenzij de kandidaat vertrekt, zijn ze bereid het dispuut met messen te bezegelen.

Er zijn verschillede varianten: de IT-afdeling binnen jouw bedrijf lijkt te worden bestierd door EDS, het management doet denken aan Al Qaeda, HR is in handen van Resource Solutions, en compliance is geïnfiltreerd door harde jongens van Accenture.

Bij P&D horen we graag een waarheidsgetrouw verhaal over de manier waarop je tegen je huidige functie aankijkt en hoe deze zich ontwikkeld heeft en vervolgens een eerlijke samenvatting van de redenen van vertrek. Dit betekent dat het goed is om jouw visies op de betrokken personen met ons te delen, en hoe dingen beter zouden kunnen.

Dat zeggende, het al te woest tekeer gaan tegen je huidige werkgever - en onvermijdelijk je huidige baas - kan contraproductief werken. Het grote gevaar is dat jouw toekomstige baas de neiging zal hebben om jou als het probleem te zien.

In plaats daarvan is de aangewezen houding om je vertrek te zien als een manier om alle problemen achter je te laten. Probeer je richten op de goede ervaringen (hoe moeilijk ook), maar een positieve houding tijdens het sollicitatiegesprek is zeker zo belangrijk als je inhoudelijke vaardigheden.

Dominic Connor is een quant headhunter bij P&D.

Close