Europeanen denken aan nieuwe baan - maar Belgen zijn honkvast

eFC logo

De economie trekt aan, mensen denken weer aan een nieuwe baan. Dat blijkt uit een onderzoek van AON, een onafhankelijke risico-adviseur, naar de behoefte aan banenjacht bij de Europeaan. Daaruit blijkt dat van de 7500 respondenten ongeveer een derde op zoek is naar een nieuwe betrekking zodra er een sprankje hoop is op economisch herstel van de Europese economie.

Opvallend is dat de Belgen honkvaster zijn op het moment dan veel buurlanden. 'Slechts' negentien procent geeft aan ander werk te zoeken. Alleen in Nederland zijn minder mensen op zoek naar iets beters, namelijk achttien procent. De Britten en Ieren lijken massaal op zoek naar iets anders, volgens het onderzoek: bijna de helft ervaart de verleiding ander werk te zoeken.

In België kan de private sector een groter personeelsverloop tegemoet zien dan de publieke sector. Medewerkers in het transport en de logistieke sector (26%) zijn het meest voornemend om van baan te wisselen. Personeel in de financiële sector volgt me ongeveer 19%. Daarmee onderscheiden ze zich sterk van het onderwijspersoneel (11%) en de ambtenaren (12%). Verder blijkt uit de cijfers van Aon dat in Belgie geldt: hoe hoger het salaris, hoe minder snel werknemers geneigd zijn een andere baan te zoeken.

Vooral in de leeftijd tussen de 18 en 34 zijn mensen onrustig, maar een aparte conclusie vindt Aon dat ook in de leeftijdscategorie van 55 tot 64, een op de vijf nieuw werk ambieert. 'Dat vinden we opvallend,' zegt Peter Abelskamp, Director Health & Benefits bij Aon. 'Nu de economie aantrekt is het belangrijk dat een bedrijf die groep niet vergeet. Blijf goed in contact staan met ze, vind het niet vanzelfsprekend dat ze blijven.'

Volgens Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Consulting, bestaat er een reëel risico dat werkgevers belangrijk personeel gaan verliezen. 'Als gevolg van de recessie hebben veel werkgevers bezuinigingen doorgevoerd, onder meer op salarissen. Het lijkt erop dat door de economische crisis de arbeidsmarkt op slot zit. Medewerkers blijken dit niet zo te voelen. Met een sprankje hoop op economisch herstel vragen ze zich af of er elders geen betere mogelijkheden liggen. Verlies van belangrijk personeel kan de concurrentiepositie van een organisatie ondermijnen, zodra het herstel vaste vormen aanneemt."

Close