Aast ABN Amo op 'eigen' onderdelen RBS? En wat betekent dat voor de arbeidsmarkt?

eFC logo

Afgelopen maandag bracht de Financial Times verrassend nieuws. Ten opzichte van vorig jaar stond de wereld nu wel volledig op zijn kop. Niet alleen wordt Fortis, zoals al langer bekend, waarschijnlijk geïntegreerd in ABN Amro in plaats van vice versa, de krant wist nu ook te melden dat de Nederlandse bank zijn peilen richt op delen van de Royal Bank of Scotland. Dat was een van de andere consortiumpartijen die vorig jaar met een deeltje ABN Amro huiswaarts keerde.

De verbazing was groot. Was de nieuwe baas Zalm erop uit om ABN Amro in oude glorie te herstellen? En heeft ABN Amro, dat toch sterk op de staatskas leunt, wel geld voor grote aankopen? Is RBS wel bereid om waardevolle onderdelen af te stoten?

Later in de week werd duidelijk dat de berichtgeving in het FT dan wel juist, maar ook erg voorbarig was. Inderdaad, Zalm en zijn team sloten overname van onderdelen RBS niet uit. En evenzeer hadden zij kort geleden een ontmoeting met hun collega's bij de RBS. Máár, zo benadrukken zij nu, dat betrof toch echt nog gewoon een regulier overleg over de overname-naweeën. Er is nog niks besloten. Zalm wil in elk geval niet zonder meer terug naar de oude ABN Amro.

Het is niet waarschijnlijk dat een nieuwe overname leidt tot grote synergieën en dus tot ontslagen, het zou immers gaan om corporate finance, waar ABN Amro ooit sterk in was, maar waar de rompbank nog maar weinig mee van doen heeft. Het gevaar voor de arbeidsmarkt zit in een andere hoek. Want als Zalm werkelijk gaat voor een brede bank, opent hij misschien wel de concurrentie aanval op Rabobank. En dan kunnen daar- of bij ABN Amro zelf- uiteraard klappen vallen.

Close