Hot en not in 2011

eFC logo

Aan het begin van het nieuwe jaar, kijken we natuurlijk vooruit. Wat zijn de verwachtingen voor 2011? En waar worden knelpunten voorspeld?

Het zal een goed jaar worden voor:

De financieel expert

Net als vorig jaar zit de hoogopgeleide expert in de lift. Elke recruiter die wij ernaar vroegen, is op zoek naar financieel experts met specifieke kennis. BNP Paribas: 'Naast de bovengeciteerde profielen, is er nood aan profielen met zeer specifieke kennis van allerlei nieuwe regelgevingen alsook voor specialisten op vlak van audit, risk, compliance, IT. De recruitment afdeling van KBC denkt behoefte te gaan hebben aan actuarissen en risicoanalisten.

Sales

Ook goede, commerciële sales functionarissen zullen geliefd zijn in 2011. Citibank gaat de focus leggen op sales functies in de beleggingswereld. Céline Bodeux, recruiter voor de bank: 'Met betrekking tot de hoofdzetel gaan wij vooral recruteren in de nieuwe afdelingen die wij gecreëerd hebben, onder andere voor Decision Management waar wij voornamelijk analytische mensen zoeken. Volgend jaar zullen jobs bijkomen in sales voor senior beleggingsadviseurs '

Bij BNP Paribas zijn ook steeds interessante carrièreopportunitieiten voor sales experts in de richting van private of professional banking, aldus de bank.

Enthousiaste net-afgestudeerden:

Nu de vraag naar geschikt personeel weer toeneemt, zullen banken en financiële instellingen eerder kiezen voor kandidaten met potentieel. Zoals Marieke Bogaert, de HR-functionaris van de Bank van de Post het samenvat: De juiste kennis en ervaring binnenhalen (iemand die reeds bancaire ervaring heeft en onmiddellijk operationeel is) wordt moeilijker en moeilijker, dus het komt er meer en meer op aan om te kiezen voor kandidaten die beschikken over een flinke dosis soft skills zoals leervermogen, aanpassingsvermogen, 'drive' en dynamiek om mee te stappen in de businessambities en al doende het 'métier' leren.' Ook KBC zegt zich in hoofdzaak te zullen richten op jonge professionals en schoolverlaters om de 500 vacatures te vullen die naar verwachting vrijkomen in 2011. Deloitte België is van plan 500 nieuwe medewerkers aan te nemen in 2011.

En wat denken we dat er minder goed gaat in 2011?

Werken bij de fiscus

De Federale Overheidsdienst Financiën gaat 67 registratiekantoren in kleinere gemeenten of steden sluiten, waar komende jaar mee zal worden begonnen. Het moet tegen 2016 rond zijn, maar het zou wel eens sneller kunnen gaan volgens de betrokken vakbonden. Honderden medewerkers komen bij deze hervorming op straat te staan of moeten van kantoor verhuizen.

HR afdelingen van banken

De arbeidsmarkt komt voelbaar terug op gang en veel bedrijven vissen in dezelfde vijver, laten de HR functionarissen van verschillende Belgische banken ons weten. 'Het volstaat al lang niet meer een aantrekkelijke vacature uit te schrijven en te wachten tot de kandidaten zich aanbieden. We zullen nog actiever en proactiever op zoek moeten gaan naar de voor ons interessante profielen,' zegt Marieke Bogaert van de Bank van de Post.

De Euro

Het was al geen sterk jaar, de voorspellingen voor onze Europese munteenheid zijn ook niet al te best. Als men de eurozone kost wat kost wil samenhouden, blijkt een schuldherschikking door de zwakste landen onvermijdelijk en dat zal de stand van de Euro geen goed doen.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close