Goldman geeft weer bonussen, maar in de Lage Landen mag het niet

eFC logo

Een bank maakt winst! Hoewel het daar, bij een bank, natuurlijk om te doen is, was het feit dat Goldman Sachs zijn boeken níet negatief sloot, groot nieuws. Crisis doet wat met je perceptie van wat meldenswaardig is.

Het bericht over Goldman Sachs leidde echter ook tot verontwaardiging. Het beruchte B-woord dook er namelijk weer in op. De bonussen die aan de bankiers worden uitgekeerd, zijn als vanouds weer enorm. Sterker nog, met een verwacht gemiddelde van 735 duizend dollar per persoon, zijn ze hoger dan ooit. Wanneer de mensen bij Goldman Sachs het geld op hun rekening krijgen gestort is echter nog maar de vraag. Mogelijk wacht de bank, om de hoeveelheid kasgeld op peil te houden.

Boosheid

In Nederland en Belgie zal het waarschijnlijk geen bonussen regenen. Omdat de banken nog door de overheid gestut worden, ligt dat verschrikkelijk gevoelig. Want bonussen leiden tot boosheid. Dat begon met de bonussen die bleken te worden uitgekeerd aan topmensen bij de semi-overheid. Daar werd dus belastinggeld besteed aan de Porsche van de baas!

Deze woede verplaatste zich al vlug naar alle bedrijven, ook naar organisaties die geen cent belastinggeld ontvangen. Daar vielen de banken tot voor kort nog onder. Bankiers en andere mensen met grote salarissen kwamen algemeen te boek te staan als graaiers. Toen de banken bij Bos om steun aanklopten, wist hij niet hoe gauw hij ze om de tafel moest krijgen om 'afspraken' te maken over bonusbeperking. Een verbod zag hij niet zitten, het idee voor echte staatsbanken heeft hij al heel snel losgelaten.

Natuurlijk ontvangen mensen hun contractuele prestatiebeloning en winstdeling wel gewoon. Prestaties staan los van wat de bank verdient, dus ook in slechte tijden kunnen die worden uitgekeerd. Winstdeling kon wel eens vervelend worden- zeker aangezien die meestal in aandelen wordt uitgedeeld.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close