Een Dexiaans dieet

eFC logo

Het was weer een heftige Dexia-week. De bank maakte bekend dat het, onder druk van de Europese Commissie, versneld 'rommelactiva' gaat verkopen. Het gaat om het grootste deel van de Amerikaanse obligatieportefeuille Financial Products. Deze probleemactiva zal zeker met een flink verlies worden verkocht en hierdoor wordt in het tweede kwartaal zo`n 3,6 miljard euro aan verlies afgeboekt. Omdat er geen winst wordt behaald, zal de top van het bedrijf geen bonussen krijgen dit jaar. Er zal ook geen dividend worden uitgekeerd, wat voor de gemeentes van grootaandeelhouder de Gemeentelijke Holding de zoveelste tegenvaller is. Een versneld dieet noemde De Tijd het, Het Nieuwsblad noemde het een snelle afslanking. Tijdens die afslanking zullen er geen gedwongen ontslagen vallen, maakt de bank bekend.

De vakbond was er natuurlijk blij mee. "De sociale garanties die in 2010 werden geboden, blijven behouden: geen naakte ontslagen, geen besparingen op de rug van het personeel en geen nieuwe maatregelen vóór 2013," aldus Matthieu Marin van de socialistische vakbond BBTK.

Geen ontslagen; een jaar terug zei Dexia-woordvoerster Ulrike Pommee het al aan Efinancialcareers.https://nieuws.efinancialcareers.nl/News_ITEM/newsItemId-23785'In het kader van het hervormingsplan van de groep, concentreert Dexia momenteel zijn inspanningen op de interne mobiliteit van de werknemers om de openstaande betrekkingen op te vullen.' Dat lijkt te zijn gelukt. Maar wat wij natuurlijk vervolgens willen weten, is of er desondanks toch nogvacatures zijn te verwachten...

En ja, die zijn er. Maar een precies overzicht is er niet te geven, vertelt de huidige woordvoerder van Dexia. Ze mag er verder dan ook niks over zeggen. Een beetje speurwerk online levert 453 vacatures op. Toen de Vlaamse minister-president Kris Peeters afgelopen week een ontmoeting had met de top van Dexia, melde zijn woordvoerder Luc De Seranno namelijk "dat de minister-president het positief vindt dat het herstructureringsplan van Dexia kan worden gerealiseerd zonder naakte ontslagen en dat Dexia in België opnieuw aanwerft. Zo zijn er in 2011 453 vacatures opengesteld." Dit getal wordt door Dexia niet bevestigd.

Op de site van de bank is het duidelijk dat er inderdaad op het moment gezocht wordt naar werknemers. Zo is er behoefte aan twee Quantatative Analyists- Interest Rate. Kandidaten hiervoor moeten beschikken over een stevige technische en mathematische bagage. Door het hele land is plek voor Commercieel Bediendes. Deze moeten net afgestudeerd zijn in de humaniora met weinig of geen ervaring. In Brussel wordt daarnaast nog gezocht naar een verpleegkundige. Kennis van het bankwezen is geen vereiste...

Close