Hot en Not 2010; de wereld van de financiële werkgelegenheid

eFC logo

Nog even en 2010 begint. Het begin van een decennium waar we nog geen naam voor hebben (De jaren tien? De tieners?) De toekomst voorspellen kunnen we niet, maar een welingelichte blik werpen op wat er komen gaat wel. Bij deze; de verwachtingen voor 2010.

Hot in 2010

Uitzendkrachten en interimmers kunnen als eerste aan de slag wanneer de economie weer aantrekt, een trend die nu al is te ontwaren. "Organisaties die hebben geleerd dat ze voldoende flexibel personeel op verschillende lagen in de organisatie inzetten, zullen groeien," voorspelt Taco Sijbrandij, directeur van adviesbureau Promundo en zelf financieel adviseur en interim-manager. "De flexibilisering van arbeid gaat de komende jaren een grote vlucht nemen. Van hoog tot laag interimmers aan het werk zetten, als een schil rondom de vaste kern."

Risicomanagement krijgt een steeds grotere rol. "Aegon, Achmea, ING, ze zijn allemaal riskteams aan het opzette en daarvoor zijn actuarissen nodig," zegt Dave Heilbron van Lens en Partners, een werving en selectiebureau voor universitair geschoolde specialisten in de financiële sector. Nieuwe Europese regels zullen de behoefte aan goede, Nederlands sprekende actuarissen verder doen toenemen. En ook pensioensfondsen richten zich sterker op risk.

Financiële afdelingen van grote bedrijven hebben het afgelopen jaar veel weggesaneerd en krijgen in 2010 te maken met een tekort. "De verwachting is dat de markt voor veel bedrijven weer wat aantrekt, en dat er bij deze bedrijven personeelstekorten gaan ontstaan op de financiële afdeling," zegt Danielle Kleyheeg, directeur en oprichter financieel detacheerder i4talent.

Controlling, vooral voor universitairplussers ligt hier een markt. En ook accountants zullen genoeg werk vinden in 2010.

Kleine investmentbanks die in het gat springen dat de grotere Nederlandse banken achterlaten gaan waarschijnlijk weer meer personeel werven.

Not in 2010

Zekerheid bij grote banken zit er niet in het komende jaar. Van de 22.000 arbeidsplaatsen bij ABN Amro en de 12.000 bij Fortis, gaat een vierde verdwijnen. Er komen er 1500 bij, maar die zullen waarschijnlijk in het buitenland zijn. KBC, ING en Fortis België slanken ook af.

De bonus, tja, de bonus. Hij is niet weg, maar wel behoorlijk omstreden. Een betalingsregeling waarbij open en bloot een fantastische bonus aan het eind van het jaar in het vooruitzicht wordt gesteld, zit er bij veel nieuwe aanstellingen niet meer in. De Code Banken die per 1 januari ingaat bij banken en verzekeraars legt bovendien de nadruk op maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De diamantensector had een slecht jaar nadat de vraag uit de VS in de crisis verdween. De verwachting is dat komend jaar niet heel veel beter gaat worden en dat er niet veel vacatures zullen vrijkomen. "Pas in 2011 zal het aantrekken," zei Pierre De Bosscher, CEO van de Antwerp Diamond Bank.

Kredietcrisis is zooo vorig decennium. Nee, het was niet leuk, ja, je weet nooit wat er nog komt. Maar als je steeds nadruk legt op wat er mis gaat, kom je niet veel verder. Lets get on with it.

Close