Q&A Luc Leclere: “De eerste vijf minuten zijn cruciaal”

eFC logo
l-leclere1.jpg

[caption id="attachment_112365" align="alignleft" width="99"] Luc Leclere[/caption]

Luc Leclere is directeur private banking BNP Paribas Fortis

Hoe lang werkt u al in de financiële wereld?

Ik werk sinds 21 jaar in de financiële sector, waarvan 17 jaar binnen private banking in binnen- en buitenland.

Hoe bent u in het vak gerold?

Ik heb in Hasselt toegepaste economie gestudeerd. Na mijn studie wilde ik niet het leger in en ook niet bij een bank werken. Destijds was het imago van de bank nog stoffig, grijs en saai. Totdat ik een interessant voorstel kreeg van Bacob (nu Dexia) met een trainingstraject. Door dat eerste jaar heb ik veel gezien, geleerd en vooral veel verschillende mensen leren kennen. Na dat jaar begon ik bij het loket van een bank. Na vier jaar ben ik overgestapt naar private banking bij BNP Paribas. Afwisselend heb ik toen in Luxemburg en Zwitserland gewerkt. Ik denk dat die ervaring in het buitenland heel nuttig is geweest. Als je in een internationale omgeving werkt leer je mensen kennen van andere origine en werk je met verschillende culturen. In 2007 ben ik teruggekeerd naar België. De afgelopen jaren heb ik me gewijd aan het koppelen van retail klanten met flink vermogen en de al bestaande vermogende klanten bij private banking.

Wat is het belangrijkst: talent of hard werken?

Het moet een combinatie van beiden zijn. Maar wat belangrijker is dan talent of hard werken is enthousiasme. Je moet niet komen werken om maar te werken. Het moet een hobby zijn in plaats van een noodzakelijk kwaad.

Wat is het ideale profiel voor de functie van private banker bij BNP Paribas Fortis?

Je moet goed opgeleid zijn natuurlijk. Als private banker moet je benaderbaar zijn, kun je goed luisteren en weet je oplossingen te brengen. Je moet geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, want cliënten bellen je te pas en te onpas. Vaak zie je ze ook buiten kantoor en buiten kantooruren. En dat is belangrijk, want je wilt weten waar de interesses van je cliënten liggen. Dus moet je ook beschikbaar voor hen zijn. Daarnaast moet je jezelf constant willen bijscholen. Dat doe je door bij jezelf na te gaan wat je zwakke punten zijn en daar iets aan te doen. Maar je schoolt jezelf ook bij door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en actualiteiten. Je moet met alle cliënten kunnen meepraten.

Wat zou u kandidaten adviseren voordat ze bij u op gesprek komen voor een functie?

De eerste vijf minuten zijn cruciaal. Dan moet je de aandacht hebben gevangen. Dat geldt zowel bij een sollicitatiegesprek als wanneer je bij een cliënt op gesprek gaat. Sommige kandidaten wachten totdat ik vragen ga stellen. Maar ik stel weinig vragen. Dan zie je ook direct hoe een kandidaat met stilte omgaat. Je moet daarmee kunnen omgaan en soms tijd nemen om na te denken. Praten en denken tegelijk is moeilijk. Verder begint het al bij binnenkomst. Hoe presenteert iemand zich, hoe kleedt de kandidaat zich?

Wat weet u nu over dit werk wat u 15 jaar geleden nog niet wist?

Ik dacht toen ik van school kwam dat ik alles al wist. Ik ben er nu achter dat er geen perfecte oplossing bestaat. Ook dacht ik dat de bankensector saai was en dat er geen ruimte voor nieuwe ideeën zou zijn. Daar heb ik me behoorlijk in vergist. De continue challenge is juist om up to date te blijven.

Hoe ziet uw branche eruit in 2015?

Er komt een jongere generatie aan die voor verandering zorgt. Zij gebruiken andere informatiekanalen en hebben meerdere universitaire titels op hun cv staan. Doordat zij op een andere manier communiceren kijken zij ook heel anders aan tegen de manier waarop je cliënten kunt bereiken. Ik denk dat je daar nog veel beweging in zal zien.

Stel: ik wil voor u werken, wat zorgt ervoor dat u mij aanneemt?

Dat is de persoon die het snelst een oplossing kan aanreiken.

Popular job sectors

Loading...

Search jobs

Search articles

Close