☰ Menu eFinancialCareers

Hoge verdiensten voor wiskundigen

Bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen wis- en natuurkundigen goed verdienen.

Uit onderzoek van de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) blijkt dat van alle afgestudeerde academici in Nederland gemiddeld 6 procent gaat werken in de financiële sector. Vooral econometristen (36%) maar ook economen en bedrijfswetenschappers (respectievelijk 20 en 23 procent) vijzelen dat gemiddelde behoorlijk op.

Risicobeheer

Recruiters roepen al langer dat de financiële sector springt om wiskundigen. In recent salarisonderzoek waarschuwt Robert Walters al dat het in 2007 dringen wordt om mensen voor risicobeheer, vaak mensen die kunnen toveren met cijfertjes.

Het onderzoek van SEO bevestigt de gang van cijfertoveraars naar financiële instellingen. Maar liefst 18% van alle afgestudeerde wis- en natuurkundigen neemt een baan aan bij een verzekeraar, pensioenfonds of bank. Vaak komen zij terecht op posities waar ze zich kunnen uitleven op het controleren van allerlei financiële modellen met behulp van wiskundige theorieën.

Automatisering

Daarbij wordt overigens steeds meer gebruik gemaakt van automatisering. Ook dat bevestigen de SEO-cijfers. Van het aantal afgestudeerde informatici vindt maar liefst 18 procent hun weg naar een financiële instelling.

Speelt voor veel mensen de baanzekerheid in de financiële sector een belangrijke rol, het salaris maakt de sector ook aantrekkelijk. Uit salarisonderzoek van Robert Walters blijkt dat een wiskundige als risico analist kan starten met een salaris van circa Euro 40-50k, oplopend tot Euro 70-90k bij meer dan tien jaar werkervaring. Dat is nog eens wat anders dan de Euro 33k die een dertigjarige wiskundige in het onderwijs verdient.

Comments (1)

Comments
  1. Wiskundigen worden in de prive sector goed betaald,maar of ze daar ook gelukkig zijn?Alles hangt af van wat voor soort wiskundige je zijt.Ik kan mij moeilijk voorstellen dat iemand die afgestudeerd is in de zuivere wiskunde zich gelukkig voelt met het soort werk dat men moet doen in de prive.

The comment is under moderation. It will appear shortly.

React

Screen Name

Email

Consult our community guidelines here