eFinancialCareers

8 bizarre en misleidende vragen die bij sollicitatiegesprekken zijn gesteld

Investment banking careers quiz

So, which job is right for you?

Google heeft openbaar gemaakt dat hun beruchte hersenkraker-vragen niet echt zinvol zijn. Laszlo Boc, hun senior vicepresident  vertelde de New York Times dat de vragen ’zonde van de tijd’ waren. Ze geven geen enkel inzicht en dienen eigenlijk alleen maar om de interviewer het idee te geven dat hij slim is.

Misschien kan iemand dit aan de investeerdersbanken vertellen…. De afgelopen jaren hebben we een hele verzameling aangelegd van vreemde en wonderbaarlijke vragen , die ons zijn toegestuurd door studenten die op sollicitatiegesprek gingen. We kunnen niet garanderen dat ze allemaal waar zijn (de betreffende banken wilden niet bevestigen dat ze deze vragen echt stelden), maar we kunnen wel garanderen dat ze bizar zijn. Hieronder staat een lijst van 8 vragen.

Gelukkig lijken sommige banken tot dezelfde conclusie te zijn gekomen als Google, waar het gaat om de waarde van vreemde vragen. Malcolm Horton, wereldwijd hoofd recruitment bij Nomura International, zegt dat Nomura al een tijdje geleden is gestopt met het stellen van dit soort vragen. ‘Tijdens de training van de interviewers maken we duidelijk dat we niet willen dat ze vragen stellen die alleen bedoeld zijn om mensen van hun stuk te brengen. Onze sollicitatiegesprekken zijn gebaseerd op vragen die ingaan op wat mensen kunnen en weten en hoe ze zich gedragen. Daarnaast testen we hun analytisch vermogen door middel van numerieke en verbale toetsen.’

‘De vraag hoeveel kikkers er in een taxi passen vertelt niets over iemands vermogen om een baan aan te kunnen,’ voegt Horton er aan toe.

Bizarre vragen die in het verleden tijdens sollicitatiegespreken door banken zouden zijn gesteld:

1. Waarom zijn er geen belletjes in bruisend water als het flesje dicht is?

(Zou gevraagd zijn door Barclays tijdens een sollicitatiegesprek voor een stageplaats technologie).

2. Waarom zitten alle belletjes in dit glas water onderin? 

(Zou tijdens dat zelfde gesprek door Barclays zijn gevraagd).

3. Er is een revolver met twee kogels in twee kamers naast elkaar, de overige vier kamers zijn leeg. Een politieagent draaide aan de revolver en schoot toen op je; er gebeurde niks. Stel je voor dat je niet dood wilt, zou je dan liever willen dat de agent de revolver opnieuw laat draaien voor hij weer op je schiet, of dat hij direct schiet?

(Zou ook door Barclays gevraagd zijn bij een sollicitatiegesprek voor een baan in Structuring en trading).

4. Wat kan je allemaal met een sinaasappel doen?

(Zou door Berenberg zijn gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek voor equity research).

5. Er is nog een kandidaat voor deze baan. Moeten we ook met hem praten en dan beslissen wie de beste is of wil je liever dat we tot ons besluit komen door een muntje op te gooien?

(Deze vraag zou tijdens hetzelfde Berenberg interview voor de equity researchbaan zijn gesteld).

6. Ik heb twee kikkers; hun aantal verdubbelt zich elke seconde. In 60 seconden is de kamer vol kikkers. Hoe lang duurt het voor de halve kamer vol is?

(Zou gevraagd zijn een prop trading interview bij Macquarie).

7. Stel je even voor dat er een clausule in je arbeidscontract bij dit bedrijf zou staan dat, als je ooit facebook nog gebruikt, je beide armen worden afgerukt. Welke prijs zou je vragen om dat contract te tekenen en dus nooit meer op facebook te kunnen gaan?

(Zou gevraagd zijn tijdens een prop trading interview bij DRW).

8. Hoeveel huwelijken vinden er elk jaar in Duitsland plaats?

(Zou  bij Macquarie gevraagd zijn tijdens een interview voor een baan bij een investeringsbank).

Comments (2)

Comments
  1. Deze vragen zijn niet vervelend, die zijn doodgewone technische vragen. (Laatste keer vroeg ik de kandidaat om af te leiden, hoe lang het duurt tot een belletje bovenop komt.) De revolvervraag is weer een klassieke vraag : je moet conditioneren ( Bayes-stelling ). Daarnaast kunnen er lastige vragen komen van Riemannsche meetkunde, stochastisch calculus en Brown’sche beweging, differentiaalvergelijkingen. Er kunnen ook “gênante” vragen komen b.v.b. de stelling van Pythagoras bewijzen. Of de prijzen van gestructureerde derivaten ( b.v.b. libor-in-arrear swap, of forward starting swap ) op papier af te leiden. Enz, enz/

  2. “Ze geven geen enkel inzicht en dienen eigenlijk alleen maar om de interviewer het idee te geven dat hij slim is.” = persoon boven mij, die heeft het artikel goed begrepen

React

Screen Name

Required

Email

Please enter a valid email address

Share this article
London School of Economics: nursery to bankers
Read next
The best universities for jobs in trading, M&A and risk